Az ablakcsere után párásodik az új ablak, miért van ez? Mi a teendője? A fa ablak és a pára.

fa-ablak-para
Párás fa ablak

A fa ablak és a pára nem éppen barátok. Az új nyílászárók párásodása a lakóhelyiség (ház vagy lakás) páraforgalmával van összefüggésben, illetve a helyiségek páratartalmának és hőmérsékletének az egyensúlyából fakad.

Ahhoz, hogy az egész folyamatot megértsük, először is tisztában kell lennünk azzal, hogy mi is az a pára. A szó definíció szintű jelentése : Folyadékok gőzének apró vízcseppekből álló légnemű felhője.

Ettől még nem lettünk sokkal okosabbak…. Lássuk mit is keres a lakásunkban…

A levegő páratartalma egy nagyon dinamikus egyensúlyon alapszik. A vízgőz (a definíció alapján a légnemű felhő) mindig jelen van a levegőben, a lakásunkon belül is. De hogyan alakul ki, mit keres ott?

A vizek spontán párolgásától kezdve a főzésen át a fürdésig illetve a zuhanyzásig és nem utolsó sorban a puszta létünktől is Tehát minden  olyan tevékenységünktől a lakáson belül, amikor valamilyen formában vizet használunk, elősegíti a párásodást.

Összegezve, a fa ablak üvegén megjelenő pára, a levegőben állandóan jelenlévő vízgőz, vagyis a páratartalom, máshogy fogalmazva a levegőben lévő víztartalom kicsapódási formája. Tehát a levegőben található víz megjelenik az ablakunkon.

A fa ablak és a levegő relatív páratartalma

A levegő relatív páratartalma definíció szerint a levegő egyik, főleg meteorológiai és fiziológiai szempontból lényeges jellemzője. Megmutatja a levegő által maximálisan tartalmazható vízgőzmennyiséghez képest a pillanatnyi tartalmat. ha többet szeretne megtudni a levegő relatív páratartalmáról akkor kattintson ide.

Ezt egyszerűen értelmezve:

A levegő adott hőmérsékleten adott vízmennyiséget képes magába szívni. Ha ezt a mennyiséget eléri, akkor a többletvizet egyszerűen leadja a helyiségek különböző felületeire, többnyire tükörre vagy a fa ablak üvegére.

Mit tehetünk ha ez bekövetkezik?

Alapvetően két fegyver van a kezünkben a fa ablak a párásodással szemben.

Az egyik, ha a lakásban vagy a problémás helyiségben növeljük a hőmérsékletet. Ha így teszünk, akkor a melegebb levegő egyszerűen több vizet képes magába szívni. Így a párásodás nem jelenik meg, vagy csak sokkal később és sokkal kisebb mértékben. Ebben az esetben egészen biztosan megnövekszik a fűtésszámlánk, holott az ablakcsere egyik nem titkolt célja az a fránya rezsiszámla csökkentése. Természetesen az új fa ablak a sokkal impozánsabb, stílusosabb megjelenése mellett.

A másik lehetőségünk, ha szellőztetünk. Ekkor az elhasználódott, vízzel telített levegőt úgymond lecseréljük friss levegőre. Gondoljunk bele, a régi ablakok szigetelése meg sem közelíti az új fa ablakok hőszigetelési képességét. A régi fa nyílászáróknál esetenként a tok és a szárny között már befért az ujjunk. Éreztük ahogy szeleltek, húztak az ablakok. Ezek mind hozzájárultak az akaratlan szellőztetéshez, illetve a levegőcseréhez.

Szorosan a témához kapcsolódik egy tévhit a hőszigetelt fa ablak kapcsán.

Sokan gondolják azt tévesen, hogy egy modern hőszigetelt fa ablak bezárt állapotban is enged be valamekkora mennyiségű levegőt, vagyis „lélegzik”. Ez egyszerűen nem igaz. Egy vastagságban három rétegben összeragasztott, minimum 68 mm vastag anyag – amit a szakzsargon tömbösített fának hív – ami ráadásul modern felületkezelő anyagokkal van bevonva kívül belül legkevesebb három rétegben, az egyszerűen nem lélegzik, és nem enged be levegőt. 

Fa_ablak_tombositett
Tömbösített fa ablak

Visszatérve a második lehetőséghez, a szellőztetéshez.

Egy új hőszigetelt fa ablak beépítése után meg kell szoknunk, hogy sűrűbben szellőztetünk. A megfelelő szellőztetéshez adnánk pár tippet:

Naponta legalább háromszor nyissuk ki az ablakokat hosszabb időre. Téli időszakban 5-6 percre, nyári időszakban minimum 15 percre. Ha a szellőztetés a célunk, akkor az ablakok bukó funkcióját egyszerűen felejtsük el. Ez téli időszakban amúgy is csak a hibernálásra lenne elegendő, a teljes átszellőztetésre aligha. Tehát nyissuk ki ütközési ablakainkat, hagy szellőzzön jól át a lakás. Természetesen a huzatra figyeljünk, kárt azért ne okozzunk.

Ha lehetőség van főzés alatt legyen nyitva, vagy bukón az ablak. Ha ez nem lehetséges, akkor főzés után alaposan szellőztessük át a konyhát. Továbbá ha nem amerikai konyha típusú, akkor lehetőség szerint főzés alatt csukjuk be a konyhaajtót, hogy óvjuk a keletkező párától a lakás többi helyiségét. Ez azért is célszerű, hogy a lakás többi része ne legyen ételszagú.

A fürdőszobát szintén alaposan szellőztessük át fürdés vagy zuhanyozás után.

Ezekkel a módszerekkel – nagy eséllyel – megszüntetjük a lakás illetve a fa ablak párásodását.

A nyílászárók további párásodása

A külső oldalon párásodik az ablak.

Ebben az esetben teljesen nyugodtak lehetünk, a szép és új fa ablakunk amit beépítettünk tökéletesen szigetel. Ez jelenség általában reggel napfelkeltekor következhet be, és ahogy melegszik a levegő a fa ablak külső oldalán a pára szépen eltűnik.

Ha az üvegrétegek között vesszük észre a párát.

Sajnos az üvegszerkezetünk nincs jól összeállítva. Ez a jelenség akár sok év után is jelentkezhet. a hőszigetelt üveg éle nincsen jól lezárva, ezért szépen lassan levegő kerül a belső szerkezetbe. Nincs mit tenni az üveget cserélni kell.

Miközben ezt a bejegyzést írom két személyes emlékem is felsejlett a fa ablak párásodása kapcsán

A megrendelőnk egy vályogházat újított fel és alakított át virágbolttá. Beépítettük a szép és új fa nyílászárókat, befejezték a felújítást, üzemelt a virágbolt.

Pár hónap múlva jelentkezett a tulajdonos, és kicsit neheztelve mesélte el a problémát, hogy nem jó az ablak mivel nagyon párásodik belülről.

Mi természetesen visszamentünk, hogy személyesen lássuk és beszéljük meg a problémát. A helyiségben 17 -18 fok volt, tele volt cserepes virággal és 2 db alulméretezett fűtőtest volt. Ezek egyenes következménye a fa ablak belső oldali párásodása. A hőmérsékletet nem lehetett növelni a kicsi radiátorok miatt, csak a szellőztetés volt a megoldás kulcsa.

A másik sztori, ami még eszembe jutott az az, amikor egy idősek otthonába gyártottunk és építettünk be fa nyílászárókat (fa ablak és fa erkélyajtó). Kisebb apartmanokat alakítottak ki a bentlakóknak.

Egy idős házaspár költözött be az egyik ilyen apartmanba. Az 1 éves granciális szemle alkalmával azt a panaszt kaptuk, hogy párások belülről az ablakok és penészesek a falak. Mi természetesen elmondtuk, hogy ez a szellőztetés hiányával van összefüggésben, kiemelve, hogy újonnan emelt épületről van szó. A bentlakók és a megrendelő részéről az volt a konklúzió, hogy „rosszak a nyílászárók” és nem lenne szabad párásodniuk, illetve a falaknak penészedniük.

A házaspárt átköltöztették egy másik, szomszédos apartmanba. Hasonló életvitel mellett kis idő elteltével ebben a kislakásban is ugyan ezek a problémák jelentkeztek. Ezek után sikerült meggyőznünk a házaspárt, hogy elkerülhetetlen a lakáska időközönkénti alapos átszellőztetése. A probléma a következő garanciális bejárás során már nem jelentkezett.

Tekintse meg az általunk gyártott fa nyílászárókat és képzelje el, hogy Önnél is milyen remekül mutatnának!